Premiärtävling i Nosework

Första varma vårdagen inföll den första maj i år. Då åkte vi iväg och tävlade i Nosework, Strix och jag. Inga förkunskaper som helst i själva tävlingsverksamheten hade jag, och därmed inga som helst resultatmål. De mål jag hade satt upp för dagen var att lära mig så mycket som möjligt, se till att vi hade roligt utan prestationskrav och att lita på Strix fullt ut. Jag lyckades med allt utom det där sista, men även där skötte jag mig bättre än förväntat (vilket förstås ledde till att Strix gjorde det också).

Vi började med inomhussöket. Här jobbade Strix runt jättebra, och slutligen stannade han och frös till mycket tydligt. Han hade då nosen precis mellan ett kylskåp och en liten pall. Båda stod vid väggen med någon decimeters mellanrum. Strix frös med nosen mitt emellan, lågt. Här skulle jag förstås ha stillat mig lite, så att han hade markerat tydligare, men jag var så glad att han markerade (han har ju ingen jätterutin på olika hydrolatsorter och jag vet att han kan bli tveksam när det är en ny doftvariant) att jag höjde handen och sade Markerat. Jag fick då frågan var doften fanns, och då gissade jag på pallen. Det var fel, eftersom doften satt på baksidan av kylskåpet. Ack, så nära. Men här lärde jag mig att jag ska vänta ut en mer distinkt och exakt markering.

Direkt efter detta gick vi till utomhussöket. Här var det splittrat. Vi såg de andra på avstånd, och det störde honom lite. Sedan hade några kissat, och han var också på väg. Jag korrigerade förstås (och fick självklart avdrag för det). Mycket ofokuserat arbete var det, och Strix fastnade lite envist på en sten. Osäker på kissförsöket som jag var ville jag inte ha honom där. När tiden gått ut fick jag veta att doften satt på undersidan av stenen, där jag då inte hade låtit honom jobba färdigt …
Jag hade fått höra på kursen att doften inte ska placeras på marken, för att undvika krafsande, så det fanns förstås inte i min världsbild att den skulle finnas där. Där ser man att man INTE ska ha förutfattade meningar.

Sedan var det en längre paus. Detta var nu årets första riktigt varma dag så vi blev riktigt slöa, både Strix och jag. Men sedan var det då dags igen.

Fordonssöket var nästa station. Det bestod av en bil och en åkgräsklippare. Strix var trött och jobbade inte så bra första vändan. Vi gick ett varv till. Här uppehöll han sig en stund vid ena framhjulet på bilen, men markerade inte. Vi gick tillbaka till gräsklipparen. Precis när de sagt att tiden var ute så hittade han doften. Fel igen, men för honom blev det rätt. Lärdomen jag drog här var att jag måste låta honom arbeta på lite större avstånd från mig. Han blev nog lite pressad av att jag höll mig inpå honom.

Allra sist hade vi behållarsöket. Detta var inne på en loge med en presenning som ”vägg” mot övriga tävlande – både hundar och folk. Dessa både hördes och syntes som silhuetter genom duken och Strix blev lite stressad av det. Han markerade halvhjärtat en låda. Det kändes inte rätt, men vad skulle jag göra? Precis när jag räcker upp handen byter han till den bredvid, och det var förstås den som innehöll doften.

Noll poäng totalt! Inget att skryta med, men jag är ändå mycket nöjd. Strix skötte sig bra hela vägen. Det är inte hans fel att jag inte vågade vänta ut honom för en exakt markering. Att vi inte hann med fordonen var väl också jag, och stenen på utomhussöket tar jag på mig helt och hållet. Jag har lärt mig massor. Strix jobbade på bra trots värme, trötthet och störningar. Vi kommer igen med nya friska tag 🙂

Att jag, som är en utpräglad tävlingsmänniska, faktiskt är nöjd med noll poäng känns lite ovant, men riktigt bra. Det både förvånar och gläder mig – verkligen!

Dagen efter var vi på kurs igen.
Strix jobbade jättefint och hittade doften varje gång. Det blev en riktigt, riktigt bra boost efter gårdagens jobbiga sök, och det visar sig att jag nog låser honom lite mer än önskvärt när jag får nervpåslag. (What else is new???)

Igår fick han helt och hållet ledigt, men nu drar vi igång med intensivsatsning på htm (vi är med i en programboost-satsning på nätet) och så fortsätter vi självklart med noseworken.

En kommentar till “Premiärtävling i Nosework”

  1. Grattis till en bra känsla på er första tävling!
    Alltid lika svårt med en ny sport och så det där med att lita på hunden 😉
    Bara på det igen 🙂
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *